227. születésnapját ünnepelte Ferencváros

227. születésnapját ünnepelte Ferencváros
Kerület Napja

2019. december 6. | Ferencváros Önkormányzata, Závada Pál, Gegesy Ferenc, Baranyi Krisztina, Csárdi Antal, Kerület Napja, 227, születésnap

A Kerület Napja alkalmából Ferencváros Önkormányzata díjátadó ünnepséget rendezett december 4-én. Az eseményen azok munkáját ismerték el, akik sokat tettek a kerületért az elmúlt években. A kerület díszpolgára lett Závada Pál Kossuth-díjas író és Gegesy Ferenc volt polgármester.

A Mátyás utcai Budapest Music Centerben gyűlt össze a közönség a Kerület Napján. Ferencváros jelenlegi és korábbi vezetői, önkormányzati dolgozók, a testvérvárosok képviselői és a díjazottak ünnepelték a kerület 227. születésnapját. A MÁV Szimfonikusok vonósnégyesének kis koncertje, valamint a Tűzmadarak táncprodukciója után felelevenítették Ferencváros több évszázados történetét. Elhangzott: 1792-ben az egyre fejlődő városrész polgárai elérkezetnek látták az időt, hogy más külvárosokhoz hasonlóan ez a terület is külön nevet nyerjen magának. A polgárok folyamodványt intéztek I. Ferenc osztrák főherceg, magyar királyhoz, aki 1792 december 4-én hozzájárulását adta ahhoz, hogy a Pesttől délre eső terület a Ferencváros nevet viselhesse.

„Mindannyian valódi örömmel és büszkén ünnepelhetjük Budapest egyik legszebb, legszínesebb, legizgalmasabb kerületének születésnapját”- kezdte köszöntőbeszédét Baranyi Krisztina polgármester. „Örömmel, mert az összes nehézségünk, hiányosságunk és meglévő konfliktusunk ellenére, lehetőségünk van békében, és alapvetően boldogan élni ebben a csodálatos városrészben. És büszkén, mert erre minden okot megadnak Ferencváros adottságai, épített adottságai, és az egykor itt élt kiválóságok szelleme. „
A polgármester asszony köszönetet mondott az elvégzett munkáért a kerület előző vezetésének is és felsorolta az elmúlt időszak fejlesztéseit. „Mindent megtartunk és folytatunk, ami eddig jól működött, és megpróbálunk mindent megváltoztatni, ami pedig rosszul. Ez az új Ferencváros szabad, környezetbarát és szolidáris lesz. Tiszteli és ápolja a múlt értékeit, de alapvetően a jövőbe tekint” – jelentette ki Baranyi Krisztina, aki után Csárdi Antal, országgyűlési képviselő mondott ünnepi beszédet. „ Ferencváros a töretlen fejlődés szimbóluma, amit semmi nem tudott megállítani. Idén először úgy ünneplünk, hogy igyekeztünk minden itt élőt bevonni az ünneplésbe, hiszen ez mindannyiunk ünnepe”- mondta, utalva a rengeteg ingyenes programra, mely aznap várta a ferencvárosiakat a kerület kulturális intézményeiben.

Ezután a Polgármesteri elismerő oklevelek átadása következett, mellyel Ferencváros Önkormányzata a kimagasló kerületért végzett munkát ismeri el. Oklevelet vehetett át Bolla Gáborné, az Ecseri út 19. szám alatti ügyfélszolgálat munkatársa, aki 17 éve dolgozik az önkormányzatnak. Elismerték a munkáját Hajdu Erika egészségügyi referensnek, Jáhn Zsuzsannának, aki 20 éve dolgozik a Ferencvárosi Polgármesteri Hivatal Pénzügyi Irodáján, valamint Dr. Vonhauserné Szabó Gyöngyi ügyfélszolgálati munkatársnak.
Polgármesteri elismerő oklevelet vehetett át Hurai Viktória sportlövő országos bajnok és vegyes párosban Európa Bajnok és Harcsa Norbert Európa Bajnoki ezüstérmes és hétszeres magyar bajnok ökölvívó.
Elismerésben részesült a MiraDoor, a város első számú interkulturális közösségi tere, amely a Budapestre és Középső-Ferencvárosba érkező külföldi egyetemistáknak és munkavállalóknak segít a beilleszkedésben. A kultúrAktív egyesület közhasznú civil szervezet is a díjazottak között volt, ők a gyermekek és fiatalok érzékenyítésére vállalkoztak az épített környezet iránt.
Szintén polgármesteri elismerést kapott Dr. Magyar Zoltán, aki 1994 óta dolgozik a Ferencvárosi Egészségügyi Szolgálat Kardiológia szakrendelésén, kardiológus szakorvosként, valamint Jung Éva gyógytornász, a Mester utcai Szakrendelő dolgozója.
Oklevelet vehetett át Kelemen Karola, a Központi Betegirányítás munkatársa, Mesznerné Mészáros Éva családsegítő és Kováts Tibor, aki a szenvedélybetegek nappali ellátásának területén végzi munkáját lelkiismeretesen.
A "Humanitas Ferencváros” címet idén Gyarmati Zsuzsanna, az Időskorúak Nappali Ellátása és a Szociális étkeztetés szakmai vezetője kapta.
„Pro Urbe Ferencváros” díjban részesült a Kiserdővédők Közössége, akik példamutató tettet vittek véghez a környezetvédelem és az állampolgári aktivitás terén. Bátor kiállásuknak köszönhető, hogy megmenekült a Határ úti Kiserdő.
Szintén „Pro Urbe Ferencváros” díjat kapott Ladik Katalin költő, performer, színésznő, kísérleti zenész, rádiós hangjátékok írója és előadója, prózaíró, a vizuális, az írott és a hangköltészet mestere, aki 1992 óta él kerületünkben.

2019. december 4-én Dr. Gegesy Ferenc matematikus, közgazdász, politikus átvette azt a 2014-ben neki ítélt Díszpolgári címet, amit akkor nem fogadott el. Dr. Gegesy Ferenc húsz évig vezette polgármesterként Ferencvárost, amely neki köszönhetően indult látványos fejlődésnek 1990 után. A Körúton túli városrehabilitáció során a még megmenthető épületeket tartósította a 21. század számára, valamint pezsgő kulturális életet hozott a sétálóövezetté alakított Ráday utca környékére. Korát megelőzve támogatta a hagyományos programok mellett a különlegesebb kiállítóhelyeket, a mozikat vagy a kisebb színházakat. Szintén az ő nevéhez fűződik a kerület Testvérvárosi programjának beindítása.
Dr. Gegesy Ferenc köszönőbeszédében részletet olvasott fel Sándor Lipót nádor iratából, amelyben közölte a polgárokkal, hogy városrészük viselheti a Ferencváros nevet.

A Kerület Napján Díszpolgári címet kapott Závada Pál író, szerkesztő, szociológus, aki műveiben a történelemmé váló mindennapok és a mindenkori korszellem zavarai foglalkoztatják. Nem csak hőseinek személyes történetét mondja el, hanem családjaik, városuk és hazájuk történetét is. „Noha tótkomlósi vagyok, ott csak az életem első 14 évében éltem. Utána menthetetlenül pesti lettem, és most már 21 éve ferencvárosi. Ez az otthonom. Könnyű nekem büszke kilencedik kerületinek lenni, mikor a kerület legszebb utcájában lakom, a Rádayban!” – fogalmazott az író, aki kitért arra is, hogy bízik abban, hogy a kerület új vezetése jó munkát fog végezni. Beszéde végén minden ferencvárosihoz szólt, mikor azt mondta: „Jó lesz nekünk együtt!

A díj átadások után a Tűzmadarak zsonglőrcsoport, a Várkonyi Csibészek (Common Vibe) és a Valami Swing zenekarok szórakoztatták az egybegyűlteket.

Forrás: SajtóirodaImpresszum  Adatvédelem