Pinceszínház ajánló

Pinceszínház ajánló
Megkeresni a saját igazunkat

2019. november 27. | Pinceszínház, bemutató, ajánló, Mi kis barátaink, Donald Margulies, Kovács Gábor Attila

Mitől jó egy házasság? Ha rossz, akkor dolgozni kell rajta vagy kilépni belőle? Mikor voltam utoljára kíváncsi a párom igazságára? És a sajátomat vajon ismerem? A Pinceszínház legújabb előadása fontos kérdések megválaszolására ösztönzi a nézőt.

December 14-én lesz a Mi kis barátaink című előadás premierje a Pinceszínházban Börcsök Enikő és Molnár Csaba, valamint Juhász Réka és Szirtes Balázs előadásában. Donald Margulies Pulitzer-díjas lélektani műve azt a mindig aktuális kérdést feszegeti, hogy mitől jó egy kapcsolat, hogyan működtethető egy házasság. – Annyira jól van megírva a darab, hogy mindegyik szereplő nézőpontja igaz, mindenki magára ismerhet többször is őket hallgatva – mondja Kovács Gábor Attila rendező, akinek régi vágya volt az előadás létrehozása. 

A történet Karenről és Gabe-ről, egy negyvenes éveiben járó házaspárról szól, aki rendszeresen együtt vacsorázik Tommal és Beth-tel, azzal a párral, akit korábban ők ismertettek meg egymással. Az egyik ilyen összejövetelen Beth bejelenti, hogy Tom el akarja őt hagyni egy másik nő miatt. A biztos kapcsolatban élő pár pedig rájön, hogy azzal, hogy széthullik ez a baráti közösség, a saját kapcsolatuk is veszélybe kerül. Miközben Tom és Beth képes újrakezdeni, ők maguk félnek ezt megtenni, és az élet felteszi helyettük a kérdést: mi is tartja össze a házasságot?

– Mi nem kívánunk válaszokat adni, csak egy kis nyomást gyakorolni a nézőkre, hogy elgondolkozzanak, milyen energiákat kell tenni a párkapcsolatukba. A hétköznapi rutin gyakran kiöli, hogy odafigyeljünk magunkra vagy a másikra. Abban reménykedem, hogy a datab után mindenki elkezd beszélgetni a társával – fogalmaz a rendező, aki szerint az előadás elsősorban azoknak szól, akik már egy ideje párkapcsolatban élnek, ugyanakkor a történet mindenkit elgondolkodtat. A színészek mellett a színház dolgozói is – már a próbafolyamat alatt – a darab hatása alá kerültek. Többen arról számoltak be, hogy saját életükből pontosan tudják, miről is van szó. „Bátorság-gyávaság, felelősség-felelőtlenség”, ilyen gondolatok kerülnek elő. 

– A darabban szereplő fiatal pár azért van együtt, mert a barátaik forszírozták. Nem egymásért voltak egymással, hanem mert azt gondolták, nekik is az az útjuk a boldogsághoz, mint barátaiknak: ha családot építenek. Azt hiszem, minden kapcsolat alapja más, van, amelyik megfelelési vágyra épül, akad, amelyiket a társas kapcsolat igénye táplál. De minden kapcsolatban ott vannak azok a kérdések, hogy jó-e ez így nekem vagy neki? Engedem-e, hogy a társam boldog legyen, akár mással? Vajon hol van az a határ, ahol még érdemes dolgozni a kapcsolaton? Ha eldobom, akkor jobb lesz? Ezek azok a kérdések, amelyeket az emberek előszeretettel megpróbálnak elkerülni. Mert nem könnyű a szembesülés, és a válaszok sem – magyarázza Kovács Gábor Attila.
A Pinceszínház legújabb színműve nem fogja egyik néző házasságát sem rendbe tenni, de megmutatja, hogy megéri bátornak lenni, és hogy a legfontosabb megtalálni a saját igazságunkat. 

Szöveg: Ferencváros újság
Fotó: PinceszínházImpresszum  Adatvédelem