Egészségnap

Egészségnap
Fókuszban az egészséges táplálkozás

2019. november 20. | Egészségnap, Idősügyi Szakmai Konferencia, A teljesség felé, Ferencvárosi Művelődési Központ, egészségügyi szűrés, életmód, táplálkozás, TÖOSZ, Jó gyakorlatok, Döme Zsuzsanna, Ladányi Erika, Szilágyi Imre

November 20-án az FMK-ban rendezte meg Ferencváros Önkormányzata a Mester utcai Szakrendelővel együttműködésben a kerületben élő, 60 évek feletti lakosok számára az Egészségnapot, melyet egy szakmai konferenciával is összekötöttek.

A megnyitón Döme Zsuzsanna köszöntötte a jelenlévőket Ferencváros Önkormányzata nevében. Az alpolgármester átadta Baranyi Krisztina polgármester asszony üdvözletét és tolmácsolta az Egészségnappal kapcsolatos gondolatait.

A kerület állandó lakosságának 24%-a, 13.331 fő 60 év feletti, 18%-a, 9.869 fő pedig betöltötte a 65. életévét. Az előző ferencvárosi vezetés által indított, a Teljesség felé címet viselő koncepció, amelynek keretében ez az egészségnap is létrejött, szép eredményeket ért el. 
2013 után nem csak az idősöknek szánt programok száma tízszereződött meg a 2018-as évre, hanem a résztvevők száma is megháromszorozódott, a kerület pedig kétszer is elnyerte az Idősbarát önkormányzat címet.
Mindez örömteli. Ahogy azonban más, már működő programokat is felülvizsgáltat a polgármester asszony, úgy feltehetően az idősügyi koncepció is némi ráncfelvarrást kap majd. 
Ferencváros idősotthonainak lakói például hamarosan már maguk dönthetnek arról, hogy az intézmények melyik napilapot kapják meg ingyen. 
Az idősügyi program keretében készült igényfelmérés szerint a jelenlegi kínálat elég széleskörű, ám a már futó programokon túl például angol nyelvű filmklubra, fotóklubra, kézimunka szakkörre, önvédelmi oktatásra és pénzügyi ismeretek oktatására is akad igény. 

Az idősek szívesen szépítenék, gondoznák lakókörnyezetüket is együttesen, elutaznának a testvérvárosainkba, közös buszos vagy hajókiránduláson vennének részt. 
Sokan végeznének a lakóhelyükhöz közeli jövedelemszerző tevékenységet is, és szívesen segítenének otthonukhoz kötött más időseknek vagy korrepetálásra szoruló gyermekeknek. 
Az érintettek bevonása mellett érdemes körbenézni a világban. Ferencváros Önkormányzata 2019. június 28-án nyerte el a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége által meghirdetett pályázat idősügyi témakörében a „Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok” első helyezését. Nem szégyen azonban külföldről is átvennünk a már bevált ötleteket, hogy a kerület idősei minél hamarabb elérjék az európai életminőséget. Alkalmazni fogjuk a nemzetközi jó gyakorlatokat, és ehhez uniós forrásokat is bevonunk, ha kell.
Szintén az életminőséget javítják majd a ferencvárosi egészségügyben tervezett változások a sürgősségi ügyelettől az egynapos sebészeten át a rugalmas időpontfoglalásig.
Ha egy élhetőbb, európaibb Ferencvárosról van szó, akkor nem választhat el minket egymástól a politikai beállítottság és az sem, hogy fiatalok vagyunk-e, vagy öregek.
A fenti gondolatokkal kívánt tartalmas időtöltést Döme Zsuzsanna alpolgármester.

A Sakkteremben elsőként Prof. Dr. Bardócz Zsuzsanna „Táplálkozás – Környezet – Egészségügy – Prevenció” címmel tartott előadást, majd Dr. Forgács Attila gasztropszichológus, szociálpszichológus, klinikai szakpszichológus adott tájékoztatást közérthető és igen élvezetes formában az evés lélektanáról, mely sokszor mosolyt csalt a jelenlévők arcára.
Bartal Sándor séf és Tanács Attila hagyományos és egészséges alapanyagokat tartalmazó ételek bemutatásával tartotta meg a sikeres „Főzzünk együtt” programot.
A Balett teremben hangtál terápia, a művelődési ház előterében pedig egészségügyi szűrések, életmód-tanácsadás, kóstolás, kézműves-foglalkozás és számos egyéb érdekesség várta a kerület egészséges életmódra fogékony lakosait.
„Rendhagyó” idősügyi program volt még a gyógytorna, a meridiántorna és a táncklub.

Az Egészségnaphoz kapcsolódóan egy idősügyi szakmai konferencia is megrendezésre került, melyen Ferencváros két testvérvárosából, a vajdasági Magyarkanizsáról és az erdélyi Sepsiszentgyörgyről, valamint Ozoráról is érkeztek vendégek, hogy hírét vigyék a ferencvárosi idősügyi programoknak.
A jó gyakorlatok átadását, továbbvitelét segítette a meghívott vendégek részére tartott két szakmai előadás, melyet Szilágyi Imre, a Humánszolgáltatási Iroda vezetője és Ladányi Erika idősügyi koordinátor tartott.
A rendezvény látogatottsága és sikere ismét bebizonyította, hogy „A teljesség felé” idősügyi jelmondatot a szervezők és a résztvevők egyaránt magukénak érzik.

Szöveg: Teszár Hedvig
Fotó: Ferencváros újságImpresszum  Adatvédelem