Alakuló ülés Ferencvárosban

Alakuló ülés Ferencvárosban
Esküt tett az új Képviselő-testület

2019. november 14. | alakuló ülés, eskütétel, előterjesztés, alpolgármesterek, Baranyi Krisztina, Dr. Zsigmond György Csaba, Helyi Választási Bizottság, polgármesteri program, sürgősségi javaslat, Reiner Roland, Döme Zsuzsanna

November 14-én ünnepélyes keretek között megalakult Ferencváros új Képviselő-testülete, megválasztották az alpolgármestereket és javadalmazásukról is döntöttek, valamint hat sürgősségi javaslatot is megtárgyaltak.

Elsőként Dr. Zsigmond György Csaba, a Helyi Választási Bizottság elnöke tájékoztatta a jelenlévőket a 2019. évi polgármester-választás és önkormányzati képviselőválasztás eredményéről, a 12 egyéni mandátumról és az 5 kompenzációs listás helyről.

Baranyi Krisztina eskütétele után a Képviselő-testület eskütétele következett, majd a polgármester ismertette programját.
„Bármelyik oldalhoz tartozunk, döntéseinket kizárólag a közösség érdekei vezérelhetik” – Baranyi Krisztina emberközpontú, a problémákat valóban megoldó, cselekvő politikát ígért.
Az átadás-átvétel óta a kerületet korábban 20 évig polgármesterként vezető dr. Gegesy Ferenc segítségével dolgozzák fel a hivatali ügyeket. Több szerződést megszüntetett azóta, megkezdte a programja megvalósítását. A tiszta város jegyében a takarítógép többet üzemel és folyamatban van újabb, hatékony gépek megvásárlása. 200 új utcai szemetest fognak kihelyezni, a József Attila-lakótelepnek külön főkertésze lesz, és mintegy 30 millió Ft értékben ingyenes wifi-pontokat alakítanak ki a kerületben. Baranyi Krisztina tájékoztatta a jelenlevőket arról is, hogy nem kíván propagandamédiát folytatni, minden gyermek évente kétszer ingyen színházba mehet, a zöld város megteremtése érdekében a tűzfalakat zöldíteni fogják, valamint a következő testületi ülésen a parkolási problémákra is megoldást javasolnak.

Ferencváros új alpolgármestereit is megválasztották az alakuló ülésen, továbbá döntés született a polgármester és az alpolgármesterek illetményéről és költségtérítésükről is, melyeket a jogszabályi előírások szerint határoztak meg. Ferencváros főállású alpolgármesterének Reiner Roland önkormányzati képviselőt, társadalmi megbízatású alpolgármesterének pedig Döme Zsuzsannát, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt társelnökét választották.

A Képviselő-testület hat sürgősségi javaslatot tárgyalt meg az ülésen. A Ferencvárosi Kiserdő helyi jelentőségű természetvédelmi területté nyilvánítása tárgyában kezdeményezik Budapest Főváros főjegyzőjénél a védettséghez szükséges fővárosi rendelet megalkotásának előkészítését.

A Ferencvárosba tervezett Nemzeti Atlétikai Stadion és a Gyáli út – Üllői út közötti területre tervezett kézilabdacsarnok ügyében a Magyar Állam megfelelő szerveitől kérik a projektek részleteivel kapcsolatos információk rendelkezésre bocsátását, valamint a kivitelezések szüneteltetését mindaddig, amíg az információk birtokában felelős önkormányzati döntést tudnak hozni.

Az átlátszó.hu, a K-monitor és a Transparency International Magyarország civil szervezetek által javasolt „Ez a minimum!” korrupció elleni és átláthatósági program megvalósítása iránti elkötelezettségét is kinyilvánította a Képviselő-testület. A program az alábbi területeket tervezi átláthatóbbá tenni: a képviselő-testület és a képviselő-testület bizottságai üléseinek nyilvánossága; az önkormányzat kezelésében lévő közérdekű és közérdekből nyilvános adatokkal kapcsolatos eljárások, az ilyen adatok megismerhetővé tétele; az önkormányzati költségvetés végrehajtása és az önkormányzati gazdálkodás; az önkormányzat által kötött szerződések és az önkormányzat által kiírt közbeszerzések; az önkormányzati vagyon kezelése, valamint az önkormányzati tulajdonú vállalatok gazdálkodása.

A Ferencvárost is érintő klímavészhelyzet kihirdetésével és az elkövetkező időszakban szükséges intézkedések megtételéről is döntött a testület, melyre már a 2020-as költségvetésben is forrást szükséges biztosítani.

A munka törvénykönyvének módosításával kapcsolatban a 100%-os önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok részére az Önkormányzat utasítást ad ki, hogy ne éljenek a 2018. évi CXVI. törvény adta azon lehetőségeivel, amelyek a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény módosításával emelik az évi túlóraszámot és a munkaidőkeretet. Az Önkormányzat egyúttal felkéri a IX. kerület országos egyéni választókerületeiben megválasztott országgyűlési képviselőket, hogy terjesszenek az Országgyűlés elé olyan törvényjavaslatot, amelynek értelmében a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 2018. december 31-én hatályos szövege szerinti szabályozás lépjen újra hatályba 2020. január 1-jén.


A Képviselő-testület tagjai:
Baranyi Krisztina polgármester (Momentum - DK - MSZP - Párbeszéd – LMP)
Reiner Roland alpolgármester (Momentum - DK - MSZP - Párbeszéd - LMP – Jobbik)
Árva Péter (Momentum - DK - MSZP - Párbeszéd - LMP – Jobbik)
dr. Bácskai János (FIDESZ-KDNP)
Csóti Zsombor (Momentum - DK - MSZP - Párbeszéd - LMP – Jobbik)
Deutsch László (Ferencvárosi Lokálpatrióta Egyesület)
Gyurákovics Andrea (FIDESZ-KDNP)
Hidasi Gyula (Momentum - DK - MSZP - Párbeszéd - LMP – Jobbik)
Jancsó Andrea Katalin (Momentum - DK - MSZP - Párbeszéd - LMP – Jobbik)
Kállay Gáborné (FIDESZ-KDNP)
dr. Mátyás Ferenc (Momentum - DK - MSZP - Párbeszéd - LMP – Jobbik)
Sajó Ákos Zoltán (FIDESZ-KDNP)
Takács Krisztián (Momentum - DK - MSZP - Párbeszéd - LMP – Jobbik)
Takács Máriusz Kristóf (Momentum - DK - MSZP - Párbeszéd - LMP – Jobbik)
Takács Zoltán (Momentum - DK - MSZP - Párbeszéd - LMP – Jobbik)
Torzsa Sándor József (Momentum - DK - MSZP - Párbeszéd - LMP – Jobbik)
Szilágyi Zsolt Zoltán (Momentum - DK - MSZP - Párbeszéd - LMP – Jobbik)
Zombory Miklós (FIDESZ-KDNP)


Szöveg: Teszár Hedvig
Fotó: Ferencváros újságImpresszum  Adatvédelem