Tiszta kezeket ígér Baranyi Krisztina

Tiszta kezeket ígér Baranyi Krisztina
Polgármesteri interjú

2019. november 14. | Baranyi Krisztina, polgármester, interjú

Az olvasottabb közönség évekig úgy ismerte, mint a képviselő, aki felderíti Ferencváros botrányos sztorijait, és szállítja azokat a vezető hírportáloknak. Aztán egyszer csak megnyerte a kerületi előválasztást, az önkormányzati voksoláson pedig majdnem 20 százalékkal győzte le Bácskai János fideszes polgármestert. A párt nélkül, erős ellenszélben dolgozó képviselőből a kerület vezetőjévé választott Baranyi Krisztina átláthatóságra épülő munkamódszeréről, céljairól és a közszolgálat újraértelmezéséről beszélt lapunknak.

– Mi volt az első gondolata, amikor meglátta az eredményeket? Meglepődött?
Boldogságot és igazolást éreztem a nagy különbség miatt, hogy volt értelme öt évig keményen dolgozni, hiszen a munka szavazatokká konvertálódott. Azt éreztem, önkormányzati képviselőként is érdemes a közösség érdekében tevékenykedni. Akár egyedül, ellenséges környezetben, támadásoknak kitéve is. A választás napján aggódtam, ám néhány órával később már szinte biztos voltam benne, hogy nyerek, az arány viszont meglepett. A fővárosban a XIII. kerületi polgármester után a második legnagyobb arányú győzelmet tudhatom magaménak.

– Az elmúlt öt évben Ön volt a közellenség a testületben. Hogyan hatott ez Önre? 
Az embereket általában visszalépésre, kompromisszumokra készteti az őket érő támadás, és eltántorítja attól, hogy újabb frontokat nyissanak. Ez nálam másképp működik: alkatilag inspirál a küzdelem. Sosem futamodtam meg a konfliktusok elől, ha támadnak, az inkább megerősít. Épp ezért rossz taktikának bizonyult a fideszes képviselők és a polgármester állandó ostroma, mert minél jobban támadtak, annál eltökéltebb lettem. 

– A fölényes győzelem a hivatali visszaélések nyilvánosságra kerülésének köszönhető, vagy a kormánnyal szembeni általános protest hangulatnak? 
Mindkettőnek fontos szerepe volt ebben. Az, hogy a 12 egyéni választókerületből 11-et megnyertünk, és az egyetlen vesztes körzetben is csak 11 vokson múlt a győzelem, jelzi, hogy váltóhangulat volt a levegőben. A kerületben viszont jóval több szavazatot kaptam, mint Karácsony Gergely, ami arra utalhat, hogy az egyéni teljesítményem is szerepet játszott az eredményben.

– A csontvázakat már a választások előtt kibányászta a szekrényből. Milyen ügyekben talált törvénytelenségeket? 
Két nagy ügynek lett országos visszhangja. Az egyik a ferencvárosi parkolás botrányos működése, illetve korrupciós szála. A másik az ingatlaneladásokkal és a lakásgazdálkodással kapcsolatos visszaélések: a kerület vezetői fideszes haveroknak, politikusoknak juttattak bérlakásokat. Nagy sikernek tartom, hogy a parkolási ügyből fővárosi kampánytéma lett, hiszen Budapest-szerte 30 éve lopják a pénzt az üzemeltetésből jól behatárolható, politikához köthető vállalkozói körök. A befolyt, közcélra fordítható összeg jelentős része ugyanis magánzsebekbe és politikai körökhöz vándorolt. Most ez végre megváltozhat. Számos más kisebb ügyben is sikerült eredményeket elérnem. Ezek azért lényegesek, mert a lakóknak a saját környezetük problémája számít igazán. Ha nem mossák a kukákat a házuk előtt, ha prostitúció zajlik a zsákutcában, vagy ha kilakoltatnak egy családot.

– Ha már itt tartunk: több ellenzéki polgármester is felfüggesztette a kilakoltatásokat. Ferencvárosban mire lehet számítani?
Nemrég kértem tájékoztatást a témában, és nagy örömömre kiderült, hogy nincs olyan önkormányzati bérlakás a kerületben, ahol kilakoltatást terveznek. Azt szeretném, hogy ne a moratórium legyen a megoldás az ilyen helyzetekben. El kell érnünk, hogy olyan adósságkezelő programunk és jelzőrendszerünk legyen, ami elejét veszi a súlyos eladósodásnak. Ha pár tízezres tartozásból többmilliós adósság halmozódik fel, az a hivatal hibája is. Ezen biztosan változtatni kell. 

– Kampányának fontos része volt az elszámoltatás. Sikerült bizonyítékokat feltárni az ügyekkel kapcsolatban? 
Mióta elkezdődött a megbízási, vállalkozói szerződések átvilágítása, sorra kerülnek elő teljesítmény nélkül közpénzt szivattyúzó megbízások. Ezekben lépni fogunk, és minden szálat elvarrunk. A jogilag indokolt esetekben rendőrségi feljelentéseket is fogok tenni. Ez a 9 esztendő nem múlhat el következmények nélkül. Szeretném megmutatni, hogy sokkal hatékonyabban lehet gazdálkodni, és több bevételt lehet közcélokra felhasználni.

– A kerület korábbi parkolási szerződését felbontották. Mi lesz helyette? 
Szerettem volna olyan rendszert bevezetni Ferencvárosban, ami már fővárosi/állami szinten szabályozva van. Nekünk azonban január 1-jétől üzemeltetnünk kell a saját parkolásunkat, ezért nem várhatunk a fővárosra. Amint tisztázódik a fővárosi keretrendszer, és kiderül, lesz-e központi parkolási rend, okosparkolás, végleges parkolási rendszert építhetünk ki. Remélem, ez egy éven belül megtörténik. Olyan rendszert képzelek el, amelyben nincsenek automaták, de parkolóőrök sem, egyszerűen, érthetően, bankkártyával vagy mobillal lehet fizetni. Ez a megoldás az önkormányzatnál hagyja a bevételt, így pedig – mivel a költségeink nagyságrendekkel kisebbek lehetnek – a változás akár díjcsökkenéssel is járhat . Elsőként a József Attila-lakótelepen szeretném megkezdeni a kiépítést.

– Ferencvárosban számos nagyberuházást terveznek, köztük stadionépítéseket is. Mi a véleménye ezekről, és mennyi beleszólása lehet ezekbe?
Ezekről már februárban azt mondtam, hogy ami a budapestiek hasznára válik, támogatni kell. Az atlétikai stadion pont nem ilyen. Nincs rá szükség. Egy világverseny pár napjára stadiont építeni rengeteg közpénzből, amit aztán további közpénzből kell fenntartani, senkinek sem jó. Ha a Puskás Stadion horribilis, 140 milliárdos beruházásába terveztek volna egy futókört, nem kellene most atlétikai stadionról beszélgetni. Ráadásul a beruházás ingyen venne el egy fontos ferencvárosi telket, de az állam legjobb adottságú telkeit is feláldoznák, melyeket a stadion megépítésével már senki nem használhatna. Viszont a Déli Városkapu-tervet a diákvárossal, evezőpályával, a Duna-part megújításával nagyon lényegesnek tartom. Az ezzel létrejövő 12 ezer új kollégiumi férőhely a budapesti albérletárak mérsékléséhez vezetne. A méltatlan körülmények között működő magyar kajak-kenu sport is megérdemli a profi edző helyszínt. Úgy gondolom, a kerületeknek is van ebben mozgástere, hiszen mi képviseljük az itt élők igényeit, a kormány pedig rájött, hogy az emberek feje fölött nem lehet dönteni. A Népligetnél tervezett csarnokra azonban – ami nem kézilabdacsarnoknak épül, hanem egy multifunkciós rendezvényközpont lesz – már 10 éve szüksége van a fővárosnak. Adóbevételeket, illetve turizmust élénkítő hatása lesz. A nagyberuházásokból ugyanakkor jó sokat lehet lopni, erre már utalnak is jelek. A budapestiek zöme és a média képviselői azonban vélhetően rajta fogják tartani a szemüket a költségek alakulásán.

– Mit tart a polgármesteri programja sarokköveinek?
A civilek bevonása a döntéshozatalba, nem csak szavakban. Az önkormányzati területeket teameken keresztül, velük együtt  irányítanánk. Célom, hogy ne csupán a képviselők, a polgármester és a hivatal döntse majd el, milyen legyen a kerület kulturális élete, szociális rendszere, bérlakásprogramja, zöldítési terve, hanem bevonunk külső szakértőket, a témában tapasztalt civileket is, akik „kívülről jövő” látásmódjukkal sokat segíthetnek. A szakmai és civil hangok ugyanis – a korábbi merev politikai irányítás és rossz hivatali működés miatt – eddig kimaradtak ebből. Fontos ígéretemet, a takarítógép beszerzést már több városrészben nagyon várják, és már zajlik is három munkagép beszerzése. Kiderült, hogy a FESZOFE-nek van takarítógépe, de valamiért nem használták. A tiszta utcák mellett a tiszta közélet is a jelmondatom. Teljes átláthatóságot kívánok megvalósítani: a testületi ülésekről élő közvetítést adunk és rögzítjük azokat, de kereshetővé tesszük a honlapon az összes szerződést is. A Zöld város jegyében felkészülünk a klímaváltozás kivédésére, és reagálunk a betondzsungelek okozta kihívásokra. A városrehabilitáció utolsó szakaszához közeledve a ciklus végéig komfortosítani szeretnénk az összes erre szoruló lakást. Azoknak, akik leromlott bérlakásban élnek, nem ígérgetjük évekig azt, hogy néhány év múlva a ház felújításával a lakásuk is megszépül, hanem támogatjuk az egyéni felújítást. Ezzel sokat javulhat az életminőségük. A jó dolgokat persze nem kell megváltoztatni. Szociális ellátások terén eddig is kiválóan teljesített Ferencváros, és az idősügyi programot is szeretném folytatni. Az ingatlanvagyon megőrzésére viszont ezután sokkal nagyobb figyelmet fordítunk.

– A frissen összeállt testületet mennyire látja ütőképesnek? Marad az együttműködés, vagy a pártérdekek kibontakozása keresztbe tehet ennek?
Ha ez bekövetkezik, az ellenzéki pártok keresztet vethetnek a 2022-es parlamenti választási győzelemre. Erős felhatalmazást kapott a legtöbb kerület, ha ezzel nem tudnak élni, ha a marakodást, széthúzást, pozíciók hajhászását, egyéni és pártérdekeket helyezik előtérbe, a választók el fognak fordulni a szövetségtől. Mondván, ők sem jobbak, nem tudnak eredményt elérni. 


– A kormány sokat fenyegetőzött azzal, hogy rosszabbul járhatnak a városok, kerületek, ha ellenzéki vezetőt választanak maguknak. Jelenthet ez valós hátrányt?
Nem számítok komoly hátrányra, de arra igen, hogy ellenségesek lesznek, hátráltatnak, nem állnak szóba velünk bizonyos ügyekben. De nem hiszem, hogy elmennek addig, hogy a szavazók ellenszenvét kivívják. Nem vallana politikusi gondolkodásra. Ez egy választási zsarolás volt, de nem fogják beváltani, erre Orbán Viktor is utalt. 

– Be fog ülni a Fradi elnökségébe?
Ha meghívnak, mint ahogy ez eddig gyakorlat volt, el fogok gondolkodni rajta. Nem tudom, mivel jár az elnökségi tagság, de ha ezzel segítem az itt élőket, akkor vagy beülök, vagy delegálok magam helyett egy szurkolók által kijelölt ősfradistát, aki jobban képviselné őket.

(forrás: Ferencváros újság)Impresszum  Adatvédelem