Folytatódik az Illatos út rendbetétele

Folytatódik az Illatos út rendbetétele
Dr. Tarnai Richárd kormánymegbízott sajtótájékoztatója

2016. október 27. | Budapesti Vegyiművek Zrt., Illatos út, telephely, veszélyes anyag, elszállítás, Dr. Tarnai Richárd, felszámolás, sajtótájékoztató, Kormányhivatal, bejárás, bontás

A Budapesti Vegyiművek Zrt. „f.a.” Illatos úti telephelye felszámolásának jelenlegi állásáról, az eddig elért eredményekről, valamint a veszélyes anyagokkal érintett épületek és zárt rendszerek bontásáról tartott sajtótájékoztatót a helyszínen Dr. Tarnai Richárd kormánymegbízott október 27-én.

A kormánymegbízott a sajtótájékoztatón bejelentette: valamennyi épület, tárgy és eszköz a következő hetekben-hónapokban átvizsgálásra kerül. Azokat az eszközöket, melyek érintkezésbe kerültek veszélyes anyagokkal az elmúlt 140 év során, kitisztítják, ezután bontás, elszállítás következik. Az ebből keletkező veszélyes anyagokat végül ártalmatlanítják, megsemmisítik. Azok az épületek is lebontásra kerülnek, melyekben ilyen anyagokkal kapcsolatos munka folyt.

Mint a kormánymegbízott emlékeztetett, 2015 áprilisában megkezdődött és nagyjából egy hónap alatt befejeződött a közvetlen veszélyt jelentő sérült hordók elszállítása. Ezek mintegy 170 tonna veszélyes hulladékot tartalmaztak. A többi, ép hordót idén augusztusig ártalmatlanították.

Ősszel kezdődött meg az egészben nem elszállítható tartályok, zárt rendszerek kitisztítása, az ebből származó veszélyes anyag folyamatos elszállítása és megsemmisítése. Ez csak az elmúlt héten több mint 17 tonnát tett ki. A tárolókat ezután feldarabolják és eltávolítják.

Egy-két olyan épület kivételével, mely semmilyen módon nem volt kapcsolatban veszélyes anyagokkal, minden épületet elbontanak, a keletkező hulladékot szétválogatás után ártalmatlanítják. Ennek törvényi, környezetvédelmi felügyelete a Kormányhivatal feladata, a lakosság biztonságát is maximálisan szem előtt tartva. Az állami felszámoló és a felszámolással megbízott cég szerződésének köszönhetően ez az adófizetőknek egy fillérjébe sem kerül – hangsúlyozta Dr. Tarnai Richárd.

„Az arányok önmagukért beszélnek, emlékezhetünk, milyen mennyiségű veszélyes anyag volt itt korábban, gyakorlatilag a szabad ég alatt, mára pedig épületek, zárt rendszerek bontásáról és hatástalanításáról beszélünk” – zárta gondolatait a kormánymegbízott, aki a sajtótájékoztató végeztével bejárásra invitálta a jelenlevőket, akik így megtekinthették az éppen folyó tisztítási és bontási munkálatokat.Impresszum  Adatvédelem