Ingatlanfejlesztési „Oscar-díjat” nyert a ferencvárosi tömbrehabilitáció

Ingatlanfejlesztési „Oscar-díjat” nyert a ferencvárosi tömbrehabilitáció
Magyar projekt először viheti haza az elismerést a legmagasabb kategóriában!

2016. május 26. | tömbrehabilitáció, ingatlanfejlesztés, FIABCI, nagydíj, Ferencváros Önkormányzata, Ferencvárosi Vagyonkezelő és Városfejlesztő Zrt., FEV IX., Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat, fejlesztés, beruházás, elismerés, kitüntetés, Bácskai János, Gegesy Ferenc, Pál Tibor, Szűcs Balázs, Martos Dániel

A közel negyed évszázada indult ferencvárosi tömbrehabilitációs program nyerte el a szakma legkiemelkedőbb nemzetközi elismerését, a FIABCI Prix d’Excellence 2016. évi nagydíját. A szakma „Oscar-díjának” számító nemzetközi nívódíj az ingatlanfejlesztési csúcsteljesítményeket ismeri el, melynek 61 éves fennállása során elsőként díjazott magyar pályázatot az úgynevezett „Master Plan” (Településfejlesztés) kategóriában.

Több mint 1200 teljes egészében felújított lakás, 76 ezer négyzetméternyi új vagy megújult zöldterület, számos megújult és más funkciót kapott régi épület – többek között ezek jellemzik az ingatlanfejlesztés „Oscar-díját” elnyert ferencvárosi tömbrehabilitációs projektet.

Budapest IX. kerületében az elmúlt évtizedekben megvalósult fejlesztések eredményeként 1200 lakás újult meg, több mint ezer család költözhetett modern otthonba. Csak az önkormányzat által kezdeményezett projektekre több százmilliárd forintot költöttek részben saját forrásból, részben pályázati pénzek felhasználásával.

A hosszú távú projekt meghozta a magánbefektetők építési kedvét is, az elmúlt két évtizedben több mint 150 lakóingatlan-fejlesztést valósítottak meg vállalkozások, amelyek során összesen 7 ezer új lakás épült. Összesen 76 ezer négyzetméternyi park, játszótér jött létre a kerületben.

„Középső-Ferencváros, A IX. kerület közel 80 hektáros, 44 tömbnyi városrésze. A komplex fejlesztés elindításának idejében az eredetileg sem túl magas presztízsű városrész erősen leromlott állapotba került. 1990-ben Ferencváros jelentős mértékben a budapesti átlag alatt maradt szinte minden lényeges társadalmi viszonyokat tükröző mutatóban (foglalkoztatottak, iskolázottság, jövedelmi viszonyok). A városmegújítási akciók sikerének köszönhetően, a IX. kerületben a 2000-es évek derekára sikerült megállítani az elvándorlást, sőt egy azóta is tartó intenzív beköltözési folyamat figyelhető meg” – nyilatkozta Bácskai János, Ferencváros polgármestere.

A díjátadó ünnepségen részt vett Bácskai János Ferencváros polgármestere, Gegesy Ferenc Ferencváros volt polgármestere, Pál Tibor önkormányzati képviselő, Szűcs Balázs főépítész és Martos Dániel a FEV IX. Zrt. vezérigazgató-helyettese.

A FIABCI a legnagyobb és legátfogóbb, 61 éves múltra visszatekintő nemzetközi ingatlanszakmai szövetség, amelynek világszerte 60 országban több mint 120 szakmai szervezetben van tagozata. A FIABCI Prix d`Excellence Nemzetközi Nívódíj pályázaton a világ legjobb ingatlanfejlesztéseit díjazzák.

A FIABCI-pályázatnál a nemzetközi zsűri főbb szempontjai az ingatlanfejlesztés koncepciója és eredménye, építészeti színvonala, a kivitelezés minősége, az alkalmazott műszaki megoldások színvonala és a környezettudatos fejlesztés voltak, emellett értékelték a fejlesztés eredményességét, valamint az ingatlanfejlesztés társadalmi hasznosságát és jelenlegi hasznosítását is.

Tekintse meg a pályázatot bemutató kisfilmet!

A ferencvárosi tömbrehabilitáció értékelésénél a zsűri figyelembe vette, hogy komplex módon, optimálisan elégíti ki a társadalmi igényeket. Továbbá kiemelte a fejlesztés átfogó minőségét és a működtetés színvonalát is, s nem csupán az esztétikai, méretbeli vagy funkcionális tulajdonságokat pontozta.


1998-ben a ferencvárosi tömbrehabilitációt egyszer már elismerte a FIABCI szakmai zsűrije, akkor a legjobb terv kategóriában ítélte oda nívódíjat.

A rehabilitációs projekt a Boráros tér - Ferenc körút - Üllői út - Vágóhíd utca - Duna folyam által határolt területen a mai napig zajlik. A rehabilitáció célja a fejlesztési területen az épületek leromlásával együtt járó negatív társadalmi folyamatok megállítása építészeti-városépítészeti eszközökkel. A terület presztízsének emelésével pozitív helyi társadalmi, gazdasági folyamatok elindítása volt a legfontosabb.

A tömbrehabilitációt meghatározó „ferencvárosi modell” úgy vonult be a szakmai köztudatba, mint egy európai eszközrendszer hazai adaptációja a városfejlesztés területén.

A pályázat média támogatója a Wall Street Journal, mely teljes oldal terjedelemben mutatja be a győztes pályaműveket.Impresszum  Adatvédelem