Bejárás az Illatos úton

Bejárás az Illatos úton
A kerületi képviselők megtekintették a Budapesti Vegyiművek telephelyét

2016. március 17. | Budapesti Vegyiművek Zrt. „f.a.”, BVM, Illatos út, bejárás, képviselők, Kállay Gáborné, Zombory Miklós, Harkály József

Ferencváros Önkormányzatának Képviselő-testülete 2015. október 5-i ülésén határozatot hozott, melynek értelmében - többek között – vállalta a lakosság folyamatos tájékoztatását. Döntésének eleget téve március 17-én bejárást szervezett a Budapesti Vegyiművek területére.

Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzatának Képviselő-testülete 2015. október 5-én úgy döntött, hogy fenntartja elkötelezettségét a Budapesti Vegyiművek Zrt. „fa” által az Illatos úton használt terület és a szennyezéssel érintett hatásterület kármentesítése, és a terület rehabilitációja iránt. Továbbá döntött arról is, hogy a szakhatóságokkal a kapcsolatot folyamatosan tartja, és azok szükségesnek tartott/elrendelt intézkedéseiről a honlapon a lakosságot folyamatosan tájékoztatja.

Az Illatos úton Harkály József kalauzolta az önkormányzati képviselőket és az általuk meghívott érdeklődőket. A telepvezető elmondta: a tíz hektáros területen jelen pillanatban nincs veszélyes hulladék, illetve nincs készletes vegyi anyag, az üzemi épületekben lévő készülékek nincsenek vegyianyag-mentesítve.
A 140 évig üzemelő gyár 2007 óta van felszámolás alatt, 2009-ben állt le a termelés.

A Budapesti Vegyiművek Zrt. „f.a.” Illatos úti telephelyén feltárt szennyezés és veszélyes hulladékok állami közreműködéssel történő felszámolásának első lépése megtörtént; 2016 januárjában a veszélyes-hulladékok elszállítása befejeződött.

Következő lépésként a tényfeltárást kell elvégezni és megállapítani a további feladatokat. Ezekről Ferencváros Önkormányzata folyamatosan tájékoztatni fogja a lakosságot, a Pest Megyei Kormányhivataltól, mint illetékestől kapott információk alapján.Impresszum  Adatvédelem