A tervezett határidőre elszállításra került az Illatos úti veszélyes hulladék

A tervezett határidőre elszállításra került az Illatos úti veszélyes hulladék
Dr. Tarnai Richárd kormánymegbízott sajtótájékoztatója

2016. január 5. | Budapesti Vegyiművek Zrt. f.a., Illatos út, telephely, veszélyes hulladék, elszállítás, Dr. Tarnai Richárd, dr. Bácskai János, dr. Vas Imre, szennyezés, felszámolás, sajtótájékoztató, Kormányhivatal, tényfeltárás, kármentesítés, bejárás

A BVM Zrt. f.a. Illatos úti telephelyén tárolt veszélyes hulladék állami közreműködéssel történő felszámolása ügyében tartott sajtótájékoztatót a helyszínen Dr. Tarnai Richárd kormánymegbízott január 6-án, ahol jelen volt dr. Vas Imre országgyűlési képviselő, dr. Bácskai János polgármester és több önkormányzati képviselő is.

A kormánymegbízott a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a kormány az előzetes, 2015. december végi határidő betartásával elszállíttatta valamennyi, a Budapesti Vegyiművek Zrt. f.a. Illatos úti telephelyén hordókban és tartályokban tárolt veszélyes hulladékot. Ezzel egy száznegyven éves problémát oldott meg a kormányzat, hiszen az 1876-ban létrejött Budapesti Vegyiművek működése során folyamatosan voltak veszélyes anyagok jelen a területen.

Közel 2500 tonna hulladék került elszállításra három hazai és egy külföldi, a legszigorúbb jogszabályoknak megfelelően működő hulladékégetőbe, melyből 1870 tonna már megsemmisítésre került, további 600 tonna vár további megsemmisítésre. A kármentesítés ezen szakaszára az állam által megelőlegezett nettó egymilliárd-hatszázhatvanegy millió forintot a tulajdonosokra fogják hárítani, hisz eredetileg az ő kötelességük lett volna ennek a munkának az elvégzése.

„Évtizedek óta mindenki pontosan tudott a problémáról, de senki nem tett semmit” – mondta a kormánymegbízott. Ebben történt most gyökeres változás a közigazgatás átalakításával, melynek keretében a környezetvédelem területe 2015-től a kormányhivatalokhoz került. Így indulhatott meg az a hatékony folyamat, melynek eredményeként bő fél év alatt sikerült megoldani a problémát.

A tevékenység itt nem áll meg. Az első fontos lépés, a szennyezés forrásának elszállítása megtörtént, most kezdődhet meg a „tényfeltárás” időszaka, melyben a tulajdonosoknak hatósági kötelezettséggel fel kell mérni, milyen környezeti hatások érték a telephelyet és környékét a Budapesti Vegyiművek tevékenysége során és milyen lépéseket kell tenni a kármentesítés érdekében. A kormány és a tulajdonosok közötti kommunikáció hatékonyságát nagyban segíti az augusztusban kinevezett új, állami felszámoló.

A sajtótájékoztató végén a kormánymegbízott megkérte a jelenlevőket, hogy járják körül a telephelyet és saját szemükkel győződjenek meg a hordók elszállításáról.Impresszum  Adatvédelem