Nincs környezeti veszély a ferencvárosi lakótelepeken

Nincs környezeti veszély a ferencvárosi lakótelepeken
Sajtóközlemény

2015. szeptember 1. | Budapesti Vegyiművek Zrt., Illatos út, telephely, sajtóközlemény, Budapest IX. kerület Ferencváros Önkormányzata, Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának Környezetvédelmi Mérőközpontja, mérés, mintavétel, a Kormányhivatal Környezetvédelmi Mérőközpontja, WESSLING Hungary Kft, József Attila-lakótelep, MÁV-Aszódi telep, talajminta, vízminta, Illatos-árok

Budapest IX. kerület Ferencváros Önkormányzata megalapozott választ kívánt adni azokra a felvetésekre, eljuthattak-e a BVM több évtizedes korábbi tevékenységéből származó szennyezések a lakott területekig is, ezért vizsgálatot végeztetett a Budapesti Vegyiművek (BVM) Illatos úti telephelyének közelében lévő lakótelepeken.

A Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának Környezetvédelmi Mérőközpontja mérőautókat helyezett ki május közepén a Napfény utcai Termelői Piac mellé, illetve a Lobogó utcai Weöres Sándor Iskola területére az esetleges levegőszennyezettség megállapítására. A mérési eredmények szerint az Illatos út környezetében a mért anyagok koncentrációja nem érte el a vonatkozó rendeletben megállapított határértékeket, illetve tervezési irányértékeket.

2015 augusztusában a Ferencvárosi Önkormányzat a talaj, a felszín alatti- és a felszíni vizek állapotát tanúsító objektív vizsgálatokat végeztetett.  A mintavételek és vizsgálatok elvégzésével, az akkreditációval rendelkező WESSLING Hungary Kft-t bízta meg, mely közel negyed évszázados tapasztalattal rendelkezik Magyarországon, és környezetvédelmi elemzések tízezreit végezte már el.

Amint arról Ferencváros Televíziója, a 9.tv riportja is beszámolt, a szakemberek több ponton is, a József Attila-lakótelep, az Aszód- és MÁV Lakótelep területén vettek mintát. A talajmintákat a felszín közeléből, a vízmintákat pedig az Illatos-árokból, és 2-3,5 méter mélységű furatokból vették.

Az akkreditált laboratóriumi vizsgálatok legfontosabb eredménye, hogy akut, jelenleg beavatkozást, azonnali óvintézkedést igénylő szennyezést a vizsgált területeken nem mutattak ki.

A vizsgálatok során kiderült, hogy a talajvíz néhány paraméterében meghaladja az ivóvizekre és felszín alatti vizekre vonatkozó határértékeket. A laboratórium szakemberei a talajminták és a talajvizek egy részében nyomnyi mennyiségben mutattak ki növényvédőszer-maradványokat. Mivel Budapest ipari tevékenysége nyomán a talajvizek közvetlen felhasználása sehol sem ajánlott, így Ferencvárosban a közterületek öntözése, és a játszóterek kútjainak ellátása korábban és jelenleg is vezetékes víz igénybevételével történik.

A laboratórium az Önkormányzat megbízásából megvizsgálta és nem tapasztalt BVM által használt oldószereket.

A Budapesti Vegyiművek szennyezésével kapcsolatos folyamatok jó irányba tartanak, hiszen a központi intézkedések hatására a szennyezés forrásának eltávolítását megkezdték, melyet várhatóan december végéig befejeznek, megszüntetve ezzel a földtani közeg és felszín alatti vizek felülszennyeződését.

A Kormányhivatal Környezetvédelmi Mérőközpontja az elszállítási munkálatok alatt telepített mérőeszközökkel gondoskodik a légszennyezettség méréséről, továbbá munkatársai a munkavégzés alatt folyamatosan helyszíni ellenőrzéseket tartanak a vonatkozó jogszabályokban foglaltak betartása, a hulladékok elszállítási műveleteinek ellenőrzése és a hulladékok állapotának nyomon követése érdekében is.

Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros ÖnkormányzataImpresszum  Adatvédelem