Eredményesen zárult az Illatos úti környezetkárosítás felszámolásáért kezdeményezett tanácskozás

Eredményesen zárult az Illatos úti környezetkárosítás felszámolásáért kezdeményezett tanácskozás
Közlemény

2015. április 22. | Ferencváros, Illatos út, Budapesti Vegyi Művek, V. Németh Zsolt környezetügyért felelős államtitkár, közlemény, dr. Bácskai János, Dr. Vas Imre

V. Németh Zsolt környezetügyért felelős államtitkár a katasztrófavédelmi szervek jelentésére hivatkozva elmondta: Közvetlen katasztrófahelyzet ugyan nem áll fenn, de azonnali hatályú beavatkozás indokolt. Ezért előterjesztést nyújtunk be, amelybe kérjük a kormány támogatását a veszélyes hulladékok elszállítására és ártalmatlanítására. Az állami felszámoló kijelöléséhez pedig jogszabály-tervezet készül.

Az elmúlt napokban, a sajtóban több cikk és bejátszás is megjelent a Budapesti Vegyiművek Zrt. fa. IX. kerület Illatos úti telepén található veszélyes hulladékokkal, illetve azok környezetre, valamint Ferencváros és a szomszédos kerületek lakosságának egészségére gyakorolt károsító hatásaival összefüggésben. Több szervezet és politikus is sajtótájékoztatót tartott, amelyeken kifejtették a helyzetre vonatkozó véleményüket, álláspontjukat.

A sok esetben pánikkeltésre is alkalmas közleményekből, írásokból, bejátszásokból álláspontunk szerint – az anyagok veszélyes jellegét és a fennálló helyzetet nem lebecsülvén – a lakosságban az a téves vélemény alakulhatott ki, hogy folyamatos és intenzív egészségkárosításnak vannak kitéve, melynek megszüntetéséért az illetékes személyek/szervek nem tesznek meg mindent, illetve egy esetleges veszélyhelyzet elhárítására nincsenek felkészülve.

A környezetkárosítás végleges megszüntetése érdekében felmerülő feladatok tisztázására dr. Bácskai János, Ferencváros polgármestere egyeztetésre hívta össze az ügyben érintett szervezetek képviselőit 2015. április 21-én 16.00 órára a IX. kerületi Polgármesteri Hivatalba.

A tanácskozáson részt vett többek közt a Földművelésügyi Minisztérium illetékes államtitkára, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium képviselői, Ferencváros és a környező kerületek országgyűlési és önkormányzati képviselői, Kispest polgármestere és Pesterzsébet alpolgármestere, Budapest Főváros kormánymegbízottja, a Budapesti Vegyiművek Zrt. fa. felszámolója, a katasztrófavédelmi kirendeltség képviselői, valamint a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának vezetője.

Dr. Vas Imre, Ferencváros országgyűlési képviselője elmondta, a Budapesti Vegyiművek által okozott környezetszennyezés kárelhárítása a jelenleg felszámolás alatt álló cég képviseletét ellátó felszámoló kötelezettsége, és nem az államé vagy az önkormányzaté. Véleménye szerint a felszámoló által eddig tett intézkedések nem felelnek meg az elvárásoknak, így szükséges lehet állami felszámoló szervezet kijelölésére, valamint hathatós állami beavatkozásra.

Géczi Béla, a Közép-pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője kijelentette, korábban többször vizsgálták az Illatos úti telephelyet, a helyszínen végzett mérések alapján egyértelműen kimondható, hogy ott közvetlen katasztrófahelyzet nem áll fenn. A tűzoltó ezredes hozzátette, egy esetleges tűzeset vagy egyéb havária helyzet kezelésére pedig teljes mértékben fel vannak készülve.

V. Németh Zsolt környezetügyért felelős államtitkár elmondta, bár a terület káros anyagoktól megtisztítása nem az állam felelősségi körébe tartozik, a helyzet komolyságára tekintettel tervezik a feladat elvégzését, amelyhez a szükséges anyagi források előteremtését is igyekszenek megoldani. Ehhez azonban a területnek állami felelősségi körbe kell kerülnie, amihez a nyolcadik éve húzódó felszámolásnak be kell fejeződnie. Erre ugyan a jelenlegi jogszabályok nem adnak lehetőséget, de sürgősségi törvénymódosítást kezdeményeznek azért, hogy állami felszámolót lehessen kijelölni, így állami és európai uniós forrást lehessen a jelenleg „idegen terület” kármentesítésére fordítani. A jogszabály-változtatás előkészítésének feladatát a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vállalta magára.

Dr. Bartus Adrienn, a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának vezetője elmondta, bár közvetlen katasztrófahelyzet valóban nincs, a kialakult helyzet felszámolása „azonnali” beavatkozást igényel. A főosztályvezető arról is tájékoztatott, hogy előzetes árajánlatot kértek a közel 2000 tonna vegyi anyag és veszélyes hulladék elszállítására. Ez, a kalkuláció szerint 1,1 milliárd forintból, mintegy 6-9 hónap alatt oldható meg. Az azonnali intézkedés szükségességéről Bartus Adrienn ígérete szerint a lehető leghamarabb, írásban tájékoztatják a Földművelésügyi Minisztériumot.

Erre azért van szükség, hogy a tárca kormány előterjesztést készíthessen, amelyben indítványozzák az elszállítás és az ártalmatlanítás költségeinek megelőlegezését, vagy átvállalását, hiszen ilyen típusú feladatok elvégzésére európai uniós forrásokat nem lehet igénybe venni.Impresszum  Adatvédelem